Binnenschuivende hogedruk zorgt voor aanhoudend warm zomerweer

Roel
Heerlijke condities voor een bergwandeling. De Jungfrau Region (CH) vanochtend.

Precies op het juiste moment is het goedgekomen met de zomer in de Alpen. Al meerdere weken is het warm en behoorlijk zonnig, veel warmer zelfs dan het langjarig gemiddelde. Daar komt deze week nog geen verandering in.

Warm

Hieronder een grafiek met de temperatuurafwijking in Mayrhofen (A) ten opzichte van het gemiddelde uit de periode 1991-2020. Je ziet dat de afgelopen 30 dagen duidelijk warmer waren dan normaal, met afgelopen week als uitschieter. Afgelopen woensdag (31 juli) was het liefst 5,5 graad warmer dan gebruikelijk. In de Zuid- en West-Alpen waren de uitschieters zelfs nog groter. Daarmee gaat deze zomer zich moeiteloos in het rijtje van zeer warme zomers scharen, dat is nu al bijna zeker.

Temperatuurafwijking Mayrhofen. Bron: NOAA

Azorenhoog

In dit beeld komt nog weinig verandering. De laatste weken zien we uitlopers van het hogedrukgebied dat bij de Azoren ligt, voortdurend doorschuiven naar Midden-Europa. Dat is geen automatisme, we hebben in het verleden veel zomers gehad waarin dit systeem honkvast was en oceaanstoringen telkens tot Midden-Europa konden doordringen. Het gevolg was dan sterke wisselvalligheid. Die wisselvalligheid bevindt zich nu een stuk noordelijk op de kaart, terwijl de Alpen dus overwegend warm en vrij zonnig zijn.

Weersituatie donderdag 8 aug.

Volop zon en af en toe onweer

Af en toe hangt er wat meer bewolking (zoals vandaag in Oostenrijk), maar In de meeste dalen wordt het deze week bijna elke dag 25 tot 32 graden. In Italiaanse Alpen is het nog iets warmer, met volop zonneschijn. Wel kan er ook deze week af en toe een onweersbui vallen. Die kans is woensdag en donderdag het grootst en dat kunnen felle exemplaren zijn, ook al zijn ze lokaal.

In het weekend lijkt er een nieuwe hitte-opstoot in de maak met nog iets hogere temperaturen, al lijkt die van korte duur. Mogelijk wordt het in de loop van volgende week iets wisselvalliger, al is dat natuurlijk nog ver weg. Zit je deze week in de Alpen? Geniet van het mooie weer!

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reacties

2 months ago

Wij zijn nu inmiddels 1 week op vakantie in Wallis en het is idd erg warm hier. 31 graden in het dal. Vandaag stonden wij in Hoh Saas op 3200 meter hoogte, in onze korte broek en hemdje. Heel erg lekker natuurlijk, maar niet goed voor de gletsjers…

Reageren