Bergdorp vernietigd door modderlawine

Rogier
Helikopterredding boven La Bérarde

In de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 juni hebben zware regenval en smeltwater verwoestende overstromingen veroorzaakt in de Franse bergmassieven van Oisans en Écrins, gelegen in Isère en Hautes-Alpes. Dit heeft geleid tot grote schade en evacuaties in verschillende dorpen. Beroemde vakantiedorpjes zoals La Bérarde en Vallouise zijn zwaar beschadigd.

La Bérarde is verwoest

La Bérarde weggespoeld

Het populaire gehucht La Bérarde, het mooie alpinistendorpje boven Bourg d’Oisans, is door een modderstroom compleet verwoest. La Bérarde is nu niet meer dan een groot veld van ruïnes. Lokale bewoners en toeristen moesten halsoverkop evacueren toen ze door de gendarmerie werden gewekt. Het dorp is, evenals omliggende dorpen, per helikopter geëvacueerd omdat de toegangsweg door het hoge water onbegaanbaar is geworden. Volgens verschillende berichten zijn ook bruggen weggeslagen.

Weggeslagen weg in vallouise
Meerdere auto’s zijn verdwenen in de riveren

Gesloten wegen en gevaarlijke omstandigheden

De Col du Lautaret is momenteel gesloten voor verkeer en de RD 530 richting Venosc is onbegaanbaar geworden. De weg is 8 kilometer verderop compleet verdwenen. In Vallouise heeft de rivier de Gyr de departementale weg, de hoofdweg in dit dorp, grotendeels weggeslagen, waardoor deze onbegaanbaar is. Ook staat bijna de gehele (populaire) camping onder water in Vallouise. In de getroffen gebieden blijft het regenen en worden er meer overstromingen en problemen verwacht. Het wordt iedereen afgeraden om de valleien boven dit dorp, zoals Ailefroide en L’Onde, in te gaan.

Ga niet kajakken

De lokale overheid adviseert kajakkers en rafters met klem om de komende dagen niet het water op te gaan. Ook wordt afgeraden om je in de buurt van rivieren te begeven omdat de oevers zeer instabiel zijn.

Gerelateerde artikelen

Roelop 25 July 2024
Muttjöchle Rundwanderung: op de flanken van het Silbertal
nieuws
Roelop 24 July 2024
Nederlandse aangevallen door koe bij fotograferen
Edoop 23 July 2024
Wandelen per bus: 7 hiketips in het Bregenzerwald
Rogier
woont al meer dan 20 jaar in de Franse Alpen en is bijna altijd buiten te vinden. Op de racefiets, de mountainbike of al klimmend!

Reacties

4 months ago

Hi Rogier,

Dankjewel voor de update! Wij gaan over 4 weken naar Vallouise (Huttopia).Is dat handig/veilig of kunnen we beter een andere bestemming kiezen in jouw beleving?

Dank voor je reactie alvast. Groet, Jolanda

3 months ago

Dag Rogier,

Wij hebben exacte dezelfde vraag als Jolanda. Ik ben heel erg benieuwd naar jouw antwoord.

Groetjes

3 months ago

Hallo,

Hebben jullie ook zo weinig informatie gekregen van Huttopia? Ze laten ons in ‘onzekerheid‘ we weten nu nog niet of we over 2,5 week kunnen komen. Als we zelf willen annuleren krijgen we ons geld niet terug. Hebben jullie wel (omboek) opties gekregen?

Rogier
Auteur
3 months ago

Ha iedereen, de camping in Huttopia is gedeeltelijk geraakt, ik weet dat er gasten zijn die een alternatief aangeboden hebben gekregen voorde camping in Val des Pres (ookeen aanrader) maar dat was voor deze week. Ik kan me voorstellen dat het in Vallouise over eenâar weken weer helemaal goed zit.

Morgen ben ik er toevallig, ik zal even rondkijken / vragen als het mogelijk is.

3 months ago

Dankjewel Rogier, voor je reactie!
Fijn dat je morgen even wilt rondkijken/ vragen daar. We wachten je reactie af, we zijn benieuwd en hopen uiteraard, dat we over 2,5 week kunnen komen.

Rogier
Auteur
3 months ago

Voor het moment is het nog niet duidelijk wanneer de camping opengaat. Een groot deel van de camping ligt er perfect bij en ze zijn hard aan het werk. Maar ik durf niet te zeggen wanneer de camping open mag. Helaas kan ik je niet meer helpen dan dat.

3 months ago

Hallo,
Ik ben zelf geëvacueerd uit mijn geliefde La Bérarde waar ik 30 jaar geleden voor het eerst kwam. Gelukkig is er niemand gestorven. Gewonden zijn er wel maar niet ernstig. Zo weet ik van gekneusde ledematen en ik heb een gewrichtje gebroken aan mijn sleutelbeen bij de evacuatie met de helicopter en mijn zware rusgzak die ik volgestouwd had.
Ik wou nog niet naar huis en ben in staat geweest om naar het dal van de Romanche te liften naar Villar d’Aréne om daar mijn vriendin op te wachten en nog een week te blijven. De col du Lautaret was toen afgesloten maar gelukkig heb ik toch een lift kunnen versieren vanaf Bourg d’Oisans.
Ik wil mensen waarschuwen die nog van plan zijn om naar Parc des Écrins te gaan. Alle wandelpaden zijn beschadigd waardoor ook heel simpele paden moeilijke passages hebben of nog onder water verdwijnen. Er wordt veel gedaan om de paden en wegen te herstellen maar er is teveel schade om alles op vlug tempo te doen. De vallei van de Vénéon waar Venosc, St Christophe en Oisans en la Bérarde liggen is het zwaarst getroffen en ik zou afraden daarheen te gaan. Zowiezo is La Bérarde verboden gebied en ik vrees dat het voor de rest van het zomerseizoen zal gesloten blijven. Enkel de refuge du Promontoire zou nog open moeten zijn maar bvbrefuge Temple d’écrins, de CAF in la Bérarde en de refuge De Carrelet zijn gesloten. De refuge de la Pilatte en de refuge le Chateleret zijn zowiezo permanent gesloten maar dat was al van voor de ramp.
Het is in elk geval een groot verlies voor de wandelaar, de alpenist maar vooral voor de zomerinwoners van La Bérarde en alle mensen die er hun brood verdienden. Ook de Chapelle Notre Dame des Glaciers in La Bérarde is half ingestort. En de enige voedingswinkel in La Bérarde is ook vernield. Ik vrees dat La Bérarde nooit meer zal herleven. Zucht

Reageren