Klimmen in Arlberg

Beeld: © TVB St. Anton am Arlberg - Patrick Bätz

Het klimaanbod in Arlberg is uitgebreid. Niet alleen kun je ‘klassiek’ tegen rotsen op klimmen, er is ook nog een klimbos én een indoor klim- en boulderhal. Daardoor is voor zowel volwassenen als kinderen, beginners en gevorderden veel te beleven in deze Oostenrijkse bergsportregio.

Rotsklimmen en boulderen in Arlberg

Met talloze steile rotswanden heeft de Arlberg tal van mogelijkheden voor vrij klimmen in petto. Dit zijn een aantal van de mogelijkheden:

  • De klimtuin in de Schnanner Klamm-kloof is een populaire bestemming met ongeveer 40 routes (moeilijkheidsgraad 3 tot 9). Hier kun je ook boulderen op rotsen tot acht meter hoog.
  • Voor gevorderden zijn er vele hoogalpiene multi-pitch routes en de beklimming naar de 3.056 meter hoge Patteriol, de hoogste piek van de Verwall-groep. De noordoostelijke bergkam is echt alleen voor de ervaren alpinisten. De hoogalpiene tocht met een moeilijkheidsgraad van 4+ omvat maar liefst 26 etappes op stabiele rotsen en 1.085 meter stijgen en dalen. Technische vaardigheid, fysieke fitheid en oefening zijn echt vereist.
  • Rond de Darmstädter Hütte en de machtige Kuchenspitze (3.148 meter) liggen zeven klimtuinen en een gemarkeerd bouldergebied voor dagtochten. Bij de hut kan een crashpad worden gehuurd.
  • Op de rechterkant van de oostelijke Faselfadspitze vind je verschillende multi-pitch routes in fijn primair gesteente tot 150 meter lang. Voor de meer veeleisende sportklimmers zijn er de laatste jaren ook langere alpiene routes uitgezet in het centrale deel van de wand, hoewel sommige daarvan aangelijnd moeten worden.

Indoor klimmen en boulderen in Arlberg

Het sport- en klimcentrum arl.park in St. Anton am Arlberg is geschikt voor alle weersomstandigheden en heeft een klimgebied van bijna 1.000 vierkante meter. Van de ongeveer 100 klimroutes zijn er 30 in het buitengedeelte, waar twee klimroutes ook naar de 18 meter hoge toren leiden. Binnen zijn er ook gemakkelijke tot lastige bouldervariaties. Voor bergbeklimmers is er een goed beveiligd gneisklimgebied met zeven klimtuinen en 58 routes rond de Darmstädter Hütte en de nabijgelegen Kuchenspitze (3.148 meter).

Beeld: arlberg.com

Klimtuin in St. Anton am Arlberg voor volwassen én kinderen

Op een hoogte van zes tot twaalf meter strekt het parcours zich uit over in totaal 16 stations en waan je je een aapje in de jungle. Je balanceert over boomstammen en touwladders en bengelt aan de touwen. Aan het einde van het parcours zijn er ook nog touwslingers en vrijhangende stijgbeugels. Als je alle hindernissen hebt overwonnen, brengt de “Flying Fox” je uiteindelijk weer terug op aarde. Voor beginners en kinderen is er een apart parcours met acht stations dat op twee meter hoogte hangt.

Andere bergsportactiviteiten tijdens jouw vakantie in Arlberg

Faciliteiten

Bikepark
Binnenzwembad
Buitenzwembad
Golfbaan
Rodelbaan
Highrope parcour

Hiervoor ga je naar Arlberg:

Canyoning

tip!

In de buurt van de Arlberg zijn meerdere plekken waar je aan canyoning kunt doen. Er zijn ook meerdere aanbieders actief Lees meer

Huttentochten

tip!

Er zijn meerdere langeafstandswandelingen rond de Arlberg te doen, met als hoogtepunt de Arlberg Trail.

Klimmen

tip!

Het klimaanbod in de Arlberg is uitgebreid. Niet alleen kun je ‘klassiek’ tegen rotsen op klimmen, er is ook nog een klimbos én een indoor klim- en boulderhal. Lees meer

Mountainbiken

tip!

Arlberg biedt mountainbikers verschillende opties aan mountainbikeroutes en single trails. Daarnaast is er ook nog het bike park van Verwall. Lees meer

Rafting & kajakken

tip!

Er zijn meerdere rivieren in de buurt waarop je kunt raften en kayakken. Tuben en river bugs zijn ook te huur.

Wandelen

tip!

Overal op en rond de Arlberg zijn verrassende dingen te voet te ontdekken: een versteende oerzee, de grootste steenbokkenkolonie van Europa bij Lech Zürs of de grootste edelweissbloemenzee ter wereld in St. Anton Lees meer

Kindvriendelijkheid

Er is een buitenzwembad en bij raften en mountainbiken zijn kinderopties beschikbaar. Ook in het klimbos kunnen zij hun lol op!

Toerfietsen

Je kunt veel sportieve fietstochten maken met verschillende moeilijkheidsgraden.

Je kunt hier beter niet heen gaan voor:

Verdere afraders in Arlberg:
  • Highlights

En verder:

Klettersteigen

Rondom de Arlberg vind je eigenlijk maar één via ferrata (of klettersteig) die echt het vermelden waard is. Maar dat is dan ook meteen een van de mooiste én moeilijkste van de Alpen.

Slechtweeractiviteiten

Je kunt naar de wellness of indoor klimmen.

Wandelen met kinderen

Er zijn een aantal themawandelingen te maken, maar de keuze is beperkt.

Wielrennen

Er zijn weinig spectaculaire beklimmingen rondom de Arlberg. Dat maakt het een betere optie voor e-bikers en toerfietsen dan voor liefhebbers van zware hoogtemeters. Lees meer

Laatste artikelen over Arlberg

Rogierop 17 August 2024
Arlbergpas afgesloten door aardverschuiving en veel schade in St Anton
nieuws
Roelop 05 July 2024
Let op: Arlbergtunnel hele zomer en herfst dicht
Hugoop 14 May 2024
MTB-ers opgelet: dit zijn de 10 beste bikeparks en downhill-trails van Oostenrijk