5 tips om vroeg in het seizoen al geschikte bergwandelgebieden te vinden

Hugo

Nu de sneeuw langzaam voor de zon begint te verdwijnen, worden de bergen weer het terrein voor niet-skigerelateerd vermaak. Kortom: de wandelschoenen kunnen langzaam maar zeker weer uit het vet! Maar zo vroeg in het seizoen bergwandelen kan een uitdaging zijn vanwege variabel weer en sneeuw op hogere hoogten. Daarom geven we je nu een paar tips, zodat je op een veilige manier een frisse lentewandeling op hoogte kunt maken.

1. Ga niet meteen het hooggebergte in, maar zoek laaggelegen berggebieden op

Dit heeft als voordeel dat, zeker als de lente straks een tijdje onderweg is, de kans het grootst is dat de sneeuw helemaal weg is en de wandelpaden begaanbaar zijn. Dit is ook een goede manier om je conditie vast op te bouwen: meteen ‘koud’ het hooggebergte in is niet de beste manier om je voor te bereiden op je bergsportzomer.

2. In het zuiden schijnt de zon: wandel op op het zuiden gelegen hellingen

Gebieden die op het zuiden liggen, krijgen over het algemeen meer zonlicht. Hierdoor smelt de sneeuw hier sneller. Zuidelijke hellingen kunnen in het voorjaar dus eerder begaanbaar zijn. Wat ook telt is dat het hier, ook doordat de zon hier makkelijker schijnt, ook eerder acceptabel of zelfs heerlijk wandelweer kan zijn. Verder zul je hier sneller een mooie bloemenpracht vinden en meer actieve dieren zien. Alleen maar voordelen.

3 Aan de kust trekt het altijd open, ook als je op hoogte wilt wandelen

Natuurlijk een beetje een cliché, maar bergketens aan de kust hebben vaak een milder klimaat. Daardoor is het weer ook eerder ‘op niveau’ voor een bergwandeling op zekere hoogte.

4. Check bij de locals

Raadpleeg lokale wandelverenigingen, toeristenbureaus of berggidsen voor specifieke informatie over de toegankelijkheid van paden in het vroege seizoen. Ze kunnen je adviseren over welke routes veilig en haalbaar zijn.

In de bergen van Gran Canaria kun je ook vroeg in het seizoen heerlijk wandelen.

Onze tips voor berggebieden waar je vroeg in de lente al kunt bergwandelen

Al onze bovenstaande tips zo overziend, denken wij dat je vroeg in het seizoen het beste terecht kunt in deze berggebieden:

  • Aan de Middellandse zeekust: in landen zoals Spanje, Italië, Griekenland en Zuid-Frankrijk zijn er berggebieden in de buurt van de Middellandse Zee met lagere hoogten die eerder in het seizoen toegankelijk zijn. Denk aan locaties zoals de Sierra Nevada in Spanje, de Apennijnen in Italië, de Pindos-bergen in Griekenland, de Franse Alpen nabij de Middellandse Zee of de Sloveense/Julische Alpen (bijvoorbeeld de Sabotin).
  • Laaggelegen gebieden in de Alpen: terwijl de hogere toppen van de Alpen in het voorjaar nog steeds het domein zijn van wintersporters, zijn er lagere routes en valleien die eerder in het seizoen begaanbaar zijn. Bijvoorbeeld, delen van de Beierse Alpen in Duitsland (bijvoorbeeld de Hochfelln in de Chiemgauer Alpen), de Tiroolse Alpen in Oostenrijk, en de Dolomieten in Italië kunnen in het voorjaar al geschikt zijn voor wandelingen.
  • De Franse Pyreneeën: de bergen aan deze kant van deze bergketen liggen op lagere hoogten en op het zuiden.
  • Schotland: Hoewel het misschien niet het traditionele beeld van de Alpen heeft, biedt Schotland toch uitstekende mogelijkheden voor bergwandelen, vooral in de Schotse Hooglanden. Hoewel het weer wispelturig kan zijn, zijn er veel routes en paden die vroeg in het seizoen toegankelijk zijn.
  • De Spaanse Canarische Eilanden: Voor wie op zoek is naar een exotischer bergwandelavontuur, bieden de Canarische Eilanden, met name Tenerife, Gran Canaria en La Palma, mogelijkheden voor bergwandelen gedurende het hele jaar vanwege hun milde klimaat.
Hugo
Zijn wieg stond in de Limburgse Alpen, waardoor zijn liefde voor het overwinnen van hoogteverschillen en weidse panorama’s er al vroeg inzat. Het liefst doet hij dit op de fiets of met wandelschoenen aan.

Reageren