Vrij warm maar soms ook onweerachtig

Roel
Een forse onweersbui gisteravond boven Zell am See (A)

Deze week verloopt opnieuw vrij warm in de Alpen, vooral de tweede helft. Daarbij schijnt de zon regelmatig maar er zijn ook een aantal verstoringen te verwachten met een verhoogde kans op onweer. Het beste weer is voor de Franse Alpen weggelegd.

Lokale maar forse buien

De afgelopen week stond in het teken van warmte. Daarmee loopt juli alweer flink voor op schema. In de westelijke helft van Oostenrijk (waar de meeste bergen liggen) is juli tot nu toe een tot anderhalve graad warmer dan het langjarig gemiddelde van 1991-2020. In Innsbruck ligt de daggemiddelde temperatuur met 21,9 graden zelfs bijna 2 graden hoger dan normaal. Daarmee komt het Saharastof dat afgelopen winter en lente in grote hoeveelheden neerdaalde op de gletsjers steeds meer tevoorschijn. Monique Cornelissen zag dit vanuit het vliegtuig vanochtend.

Een bruin-gele gloed op de sneeuw van de Alpentoppen

Hoge temperaturen wil niet automatisch zeggen dat het de hele tijd stralend zonnig is. Vooral afgelopen weekend vielen er ook forse buien die soms meer dan 50 mm regen in een uur achterlieten, onder andere in Karinthië (A) en Alta Badia (ITA).

Franse Alpen overwegend droog

Buien zijn ook deze week niet uit te sluiten. De Alpen liggen op het grensgebied van lagedruk boven Noordoost-Europa en een hogedrukgebied in de buurt van Spanje waardoor het niet de hele tijd stabiel is. Datlaatste systeem werpt soms een uitloper uit tot over de Alpen waardoor het weer stabiliseert. Donderdag en vrijdag hebben we zo’n fase. Dan is het op de meeste plaatsen in de Alpen droog en zonnig.

Vandaag (maandag) en morgen hebben we echter te maken met enkele buien die vooral in de middag flink kunnen uitpakken. Hoe westelijker, hoe minder hevig en talrijk de buien zullen zijn. De Franse Alpen, die het dichtst tegen het hogedrukgebied liggen, blijven misschien wel helemaal droog. Daarmee is dit de regio met het beste weer deze week.

In de westelijke Alpen is het droger dan elders (verwachte neerslag t/m vrijdag)

Hitte-opstoot?

In het weekend probeert hete lucht vanuit Afrika door te stoten tot het Alpengebied. Helemaal zeker is dit nog niet maar mogelijk geeft dit een paar hete dagen. Wel neemt de kans op onweer dan weer toe. Kortom de Alpen blijven zomers, maar echt stabiel is het (nog) niet. Misschien gebeurt dat volgende week. Een aantal modellen laten de Spaanse hogedruk namelijk doorschuiven naar Europa waar zich een zelfstandig systeem kan opbouwen. Dan zou het in een groot deel van Midden- en West-Europa echt zomer kunnen worden. Maar zo ver is het nog niet.

Hogedruk probeert volgende week op te schuiven naar het Europese vasteland

Gerelateerde artikelen

Roelop 25 July 2024
Muttjöchle Rundwanderung: op de flanken van het Silbertal
nieuws
Roelop 24 July 2024
Nederlandse aangevallen door koe bij fotograferen
Edoop 23 July 2024
Wandelen per bus: 7 hiketips in het Bregenzerwald
Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren