Berggebieden zetten steeds meer in op zomertoerisme

Roel
De Möseralm in Fiss, Tirol

Het zal je misschien wel zijn opgevallen dat er in de bergen 's zomers meer te doen is dan ooit. Kwam je 30 jaar geleden in de Alpen, dan waren er weinig andere mogelijkheden dan wandelen of een dagje zwemmen in een plaatselijk meertje of zwembad. Tegenwoordig is alles anders en lijkt de focus, ook van gebieden die bekend staan om de wintersportmogelijkheden, steeds meer op de zomer te liggen.

Zomerconferentie

Op deze website vertellen we momenteel van een kleine 30 bergregio’s wat ze vakantiegangers in de zomer te bieden hebben. Dat aanbod groeit alleen maar en wordt ook steeds veelzijdiger. Dat blijkt onder andere uit een heuse zomerconferentie van de vereniging van Oostenrijkse zomerbergbahnen die begin juli in het Salzkammergut werd gehouden. Van oudsher zijn de meeste liften in de bergen voor de wintersport gebouwd, maar sinds het nieuwe millennium wordt het belang van de zomer steeds meer onderkend. Tegenwoordig staat het congres vast omcirkeld in de agenda’s van de leden van dit samenwerkingsverband. Ze zijn inmiddels met 79 regio’s, verspreid over 7 Oostenrijkse deelstaten die aan criteria moeten voldoen op het gebied van o.a. service, duurzaamheid en veelzijdigheid van zomeraanbod. Tijdens de conferentie bespreken zij toekomstige strategieën voor de bergzomer en ze wisselen ervaringen uit.

Verder is in juni het Tiroler Seilbahn- und Schigebietsprogramms (TSSP) vastgesteld. Nieuwe skigebieden of liftverbindingen zijn al niet toegestaan in Tirol en dat blijft zo. Het nieuwe programma richt zich dan ook op het versterken van het zomeraanbod door middel van bestaande faciliteiten. Concreet wordt meer aandacht besteed aan het mobiliteitsaspect, zoals betere openbare vervoerverbindingen naar dalstations en betere netwerken van wandel-, fiets- en mountainbikepaden.

230 miljoen voor Italiaanse liftmaatschappijen

Niet alleen in Oostenrijk wordt de zomer gestimuleerd, ook Italië laat van zich horen. De Italiaanse regering heeft 230 miljoen euro vrijgemaakt om de liftmaatschappijen te ondersteunen. De gelden zijn niet alleen bedoeld om liftexploitanten te ondersteunen in de winter, maar ook om het jaarrondtoerisme te bevorderen zodat de bergen ook buiten het hoogseizoen beter bezocht worden. Dit is vooral belangrijk voor kleinere gebieden, die het vaak moeilijk hebben een lift te vervangen of vernieuwen, terwijl tegelijkertijd sneeuwinstallaties voor de winter moeten worden gemoderniseerd. De financiering is dus bedoeld voor de renovatie, modernisering en het onderhoud van voorzieningen op de berg.

Dolomites Ronda

Een ander nieuw initiatief ter stimulering van het zomertoerisme zien we in de Italiaanse Dolomieten. Daar is dit jaar de Dolomites Ronda in het leven geroepen, verwijzend naar de Sella Ronda uit de winter. In plaats van een skitocht kun je met de Dolomites Ronda trekkingtochten maken, waarbij je gebruik kunt maken van diverse liften en overnachtingsmogelijkheden op een hoog kwalitatief niveau. Het is een initiatief van Dolomiti Supersummer (de zomerversie van Dolomiti Superski), ASI Reisen en de marketingafdelingen van Zuid-Tirol en Trentino. Meer informatie vind je op www.dolomitesronda.com.

Combinatie van winter- en zomervoorzieningen

De verweving van winter- en zomertoerisme zien we ook op lokaal niveau steeds meer. Bijvoorbeeld door skiliften ook in de zomer te laten draaien en geschikt te maken voor het vervoer van fietsen. Verder kunnen sommige besneeuwingsmeertjes, die primair voor de sneeuwkanonnen in de winter waren aangelegd, 's zomers worden gebruikt als zwemwater. En eerder berichtten we al over een innovatieve klimtuin in een besneeuwingsmeer in het Beierse Nesselwang. Duidelijk is dat het zomertoerisme een vlucht heeft genomen in de Alpen en dat het einde nog lang niet in zicht is.

Roel
vertoeft graag in de bergen en houdt van bergwandelen, wielrennen en de natuur van de Alpen.

Reageren