De 10 beste bergregio's (binnen én buiten de Alpen) voor een wandelvakantie

Hugo

Wil je komende zomer lekker op wandelvakantie, maar weet je nog niet waar je binnen Europa naartoe wil? Begrijpelijk. Er valt ook zoveel te kiezen… Daarom helpen we je keuzeproces een handje met deze lijst van wat, volgens de bescheiden mening van de bergsport.nl-redactie, de beste, mooiste, bijzonderste wandelregio’s zijn! De lijst is overigens volkomen willekeurig opgesteld, dus hecht niet teveel waarde aan de nummertjes…

1. Queyras - Frankrijk

De Queyras zegt je als naam misschien niet direct iets, maar in dit gebied vind je Alpenreuzen als de Izoard (2.361 meter hoog) en de Agnel (2.744 meter hoog). Dan begrijp je vast meteen in wat voor omgeving je hier terecht gaat komen tijdens je wandelvakantie. Het ligt grofweg tussen Briançon in het noorden, de Italiaanse grens in het oosten, Barcelonnette in het zuiden en de N94 en de rivier de Durance in het westen. Het is echter veel meer dan alleen een hoogalpien landschap; de Queyras staat bekend als het mekka van de makkelijke wandelbergen. Je vindt hier met bloemen gevulde bergweiden, enkele van de mooiste lariksbossen van Frankrijk en unieke dieren als de lammergier, koningsarend en de slangenarend. Daarnaast vind je er ook geweldige bergmeren, die je in een meerdaagse trektocht stuk voor stuk kunt bezoeken. En: buiten het natuurpark Parc National Régional du Queyras is het toegestaan om te bivakkeren onder de sterren!

Weten waar je op moet letten als je gaat bivakkeren in de openlucht? Rogier schreef daar al een blog over!

Beeld: lequeyras.com

2. Beierse Alpen - Duitsland

In het zuiden van Duitsland kijken de eerste Alpencols op je neer als over de snelweg raast. Niet helemaal gek om hier dan ook een wandelvakantie naartoe te plannen. En niet alleen de nabijheid van deze regio maakt het aantrekkelijk; ook het extreem uitgebreid aanbod aan wandelingen én wandelgerelateerde activiteiten maakt dit een buitenvakantieregio bij uitstek. Je kunt hier namelijk wandelen langs de oevers van de Chiemsee (het grootste meer van Beieren), rond het Disney-kasteel Neuschwanstein, naar het hoogste punt van Duitsland op de Zugspitze of iets minder inspannende bergen als de Hochfelln bewandelen. Doordat je hier daarnaast in de uitlopers van de Alpen bent, is de verscheidenheid van wandelingen groot. In het heuvelachtige voorland kun je ook gemakkelijkere of zelfs vlakke wandelingen maken.

De 1.647 meter hoge Hochfelln is ideaal voor de beginnende bergwandelaar of voor gezinnen met geoefende kinderen. In dit artikel lees je alles over deze beklimming in de Chiemgauer Alpen.

3. Hochkönig - Oostenrijk

Hochkönig biedt een uitgebreid netwerk van zo’n 340 kilometer aan goed gemarkeerde wandelpaden, die zelfs zijn bekroond met het Oostenrijkse wandelkeurmerk. Hier kunnen zowel gezinnen als ervaren wandelaars genieten van prachtige korte wandelingen over alpenweiden of meerdaagse trektochten door de Berchtesgadener Alpen. Voor wie meerdaagse tochten prefereert, zijn er verschillende opties zoals de Königsweg, Ach du Grüne Neune, de Salzburger Almenweg, de Hüttenhüpfertour en de Via Alpina, waarbij bagage van hotel naar hotel wordt vervoerd. Daarnaast biedt Hochkönig 181 eendaagse wandelingen, waaronder thematische routes zoals kruidenwandelingen en familiewandelingen. Met de gratis Hochkönig Card kunnen wandelaars gebruikmaken van de speciale Wandelbus, die 's ochtends en 's avonds langs de start- en eindpunten van alle routes rijdt.

Wil je alle bergsportopties van Hochkönig op een rij? Kijk dan op onze regiopagina!

Beeld: hochkoenig.at

4. Jungfrau - Zwitserland

De Zwitserse Jungfrauregio biedt een veelzijdige omgeving voor wandelaars, met maar liefst 500 km aan bewegwijzerde bergwegen langs watervallen en bergmeren. Hoewel het terrein wat ruiger kan zijn dan andere bestemmingen, hebben beroemdheden als Goethe en Mendelssohn de regio al verkend. Wandel je graag de hoogte in? De naamgevende 4.128 meter hoge Jungfrau staat garant voor uitdagende bergtochten. Voor gezinnen zijn er meer toegankelijke routes rondom de Kleine Scheidegg bergpas en Männlichen, met activiteiten op themapaden zoals de Lieselotte Trail en de Marmot Nature Trail. Eenvoudige dagwandelingen zijn onder meer van Grindelwald-First naar het Berghotel Faulhorn, terwijl de Eigertrail uitdagender is. Huttentochten zijn ook populair dankzij de vele SAC berghutten en mogelijkheden voor bagagetransport tussen accommodaties.

Alle mogelijkheden voor een bergsportvakantie in de Jungfrau vind je op onze regiopagina.

5. De Ardennen - België (en ook een beetje Nederland)

De Ardennen zijn voor vele Nederlanders toch de dichtstbijzijnde mogelijkheid voor een beetje berggevoel. Bij Maastricht doorrijden tot Luik en je bent er al. En stiekem was je er dan ook al een tijdje, want het Zuid-Limburgse Heuvelland is in feite een uitloper van dit natuurgebied. Voor wandelaars is dit dus ook een uitgestrekt gebied, waar je op heel veel verschillende manieren kunt recreëren. Als je het wat rustiger aan wil doen, omdat je bijvoorbeeld jonge kinderen hebt, blijf dan in het noorden (of zelfs in Zuid-Limburg) hangen. Ben je op zoek naar wat meer avontuur? Zak dan wat verder af richting de Hoge Venen, waar je naast het hoogste punt van België ook uitgestrekte veen-, bos en heidelandschappen vindt. Langeafstandswandelaars kunnen dan weer hun lol op met de Transardense Route, die van oost naar west door de beboste valleien trekt. Of ga op zoek naar de Tombeau du Géant. Dit ‘reuzengraf’ is in feite een indrukwekkende rotspartij in de buurt van Bouillon. Het uitzicht vanaf deze locatie is adembenemend, met een panoramisch zicht op de omliggende vallei.

6. Schladming-Dachstein - Oostenrijk

In het Oostenrijkse Schladming-Dachstein vind de wandelaar een grote diversiteit aan wandelroutes, van rustige wandelingen over lieflijke Alpenweides tot uitdagende bergwandelingen in het alpiene gletsjerterrein. Met ongerepte landschappen, alpendalen en bergmeren in overvloed biedt deze regio van de Steiermark voor ieder wat wils. Ramsau am Dachstein en Schladming zijn daarnaast bekroond met het Oostenrijkse Wandelkeurmerk, waardoor uitstekende kwaliteit van paden en wandelinfrastructuur gegarandeerd wordt. Tijdens een familievakantie kun je heerlijke wandelingen naar één van de prachtige bergmeren maken. De Steirische Bodensee is bijvoorbeeld een toegankelijke optie met een fantastisch uitzicht. Zoek je nog wat meer uitdaging? Loop dan door richting de Hüttensee, Obersee en Pfannsee.

Meer informatie over de bergsportmogelijkheden van Schladming-Dachstein vind je op onze regiopagina.

7. Jura - Frankrijk

De Haut Jura biedt een betoverend landschap met bergweiden, dichte bossen en kristalheldere meren. Je geniet tijdens wandelingen van adembenemende uitzichten op de Crêt de la Neige (1.720 m) en het Meer van Genève, terwijl het uitgebreide netwerk van 5300 kilometer aan bewegwijzerde paden diverse mogelijkheden biedt, van korte dagtochten tot meerdaagse trektochten. Ondanks zijn rustige reputatie is de Jura populair onder natuurliefhebbers vanwege zijn ongerepte schoonheid en diverse landschappen, waaronder watervallen, ravijnen en schilderachtige dorpjes zoals Baume-les-Messieurs. De regio is ook kindvriendelijk, hoewel wandelpaden vaak smal en ongeasfalteerd zijn.

Beeld: montagnes-du-jura.fr

8. Julische Alpen - Slovenië

Dat de Alpen doorlopen tot in Slovenië, wordt vaak niet echt geregistreerd door menig Alpinist. Geheel ten onrechte, want de Julische Alpen (zo heet het Sloveens gedeelte van deze bergketen) hebben veel, heel veel te bieden. Zo vind je er twee van de meest schilderachtige bergmeren ter wereld, het Meer van Bled en het Meer van Bohinj, waar je prachtige wandeling omheen kunt maken. Maar je kunt ook wandelen door adembenemende kloven als de Vintgar-kloof (dit is overigens een hele makkelijke wandeling, ideaal voor met kinderen) of langs de smaragdblauwe Soçarivier. Meer doorgewinterde Alpinsten gaan los in het Triglav National Park; de natuurlijke omgeving rond de gelijknamige berg. Deze is met 2.864 meter hoogte het hoogste punt van het land.

Op zoek naar een iets minder heftige bergwandeling, maar wel één over een historische plek? Wandel dan de Sabotin op!

9. Centraal Massief - Frankrijk

Het Centraal Massief is een ideale bestemming voor een wandelvakantie vanwege de diversiteit van het landschap en zijn unieke panorama’s. Het is weliswaar geen hooggebergte, maar doordat het landschap bezaaid ligt met uitgedoofde, eeuwenoude vulkanen, heeft deze Franse regio deze lijst gehaald. Daarnaast is het landschap bezaaid met uitgestrekte hoogvlaktes, diepe kloven en kronkelende rivieren. Een aantal van de grote rivieren van Zuid-Frankrijk, zoals de Dordogne, Tarn, Loire en Ardèche vinden hier hun bron. Het Centraal Massief lift in Midden-Zuid-Frankrijk en bestaat uit de bekende buitensportregio’s Limousin en Auvergne. Deze laatste herbergt het grootste vulkanengebied van Europa én twee natuurparken, waar je vele wandeltochten kunt maken. De Limousin daarentegen staat bekend als de ‘watertoren van Frankrijk’ vanwege de vele rivieren en meren. Dit alles geeft een beeld van een extreem divers wandelgebied. Wil je toch de hoogte in? Dan kan dat ook nog op Le Puy de Sancy (1.886 meter hoog).

In de Auvergne is ook nog veel meer te doen op buitensportgebied. Op onze regiopagina lees je alle mogelijkheden voor een uitdagende bergsportvakantie!

Beeld: parcdesvolcans.fr

10. Vorarlberg - Oostenrijk

Een wandelvakantie naar Vorarlberg in het westen van Oostenrijk belooft een overvloed aan natuurlijke hoogtepunten en prachtige landschappen. Bekend om zijn adembenemende berglandschappen, schilderachtige dorpen en uitgestrekte alpenweiden, biedt de regio verschillende hoogtepunten voor wandelaars, zoals de bekroonde langeafstandswandelroute Lechweg, het veelzijdige Montafon-dal, het charmante Bregenzerwald met zijn houten architectuur, de schilderachtige Silvretta Hochalpenstraße met adembenemende uitzichten en de uitdagende wandelroutes van het Rätikon-gebergte. Met zijn diverse landschappen, goed gemarkeerde paden en traditionele Alpencharme is Vorarlberg een ideale bestemming voor een onvergetelijke wandelvakantie.

Beeld: vorarlberg-alpenregion.at
Hugo
Zijn wieg stond in de Limburgse Alpen, waardoor zijn liefde voor het overwinnen van hoogteverschillen en weidse panorama’s er al vroeg inzat. Het liefst doet hij dit op de fiets of met wandelschoenen aan.

Reageren