Tip: hoe wandel je langs loslopend vee

Edo

Grazende dieren zoals geiten, schapen, paarden en runderen zijn over het algemeen vreedzame dieren. Toch zijn er wel een aantal gedragsregels die je moet volgen als je deze tijdens het wandelen tegenkomt. We geven je tips voor veilige bergwandelingen en een goed samenleven tussen mens en dier.

Hanteer een veiligheidsafstand

De Alpenweiden staan vol dieren, dus de kans dat je er een tegenkomt tijdens een bergwandeling is groot. Daarom zijn er ook gedragsregels opgesteld door organisaties als Naturfreunde Österreich. Eén van de belangrijkste gedragsregels is om niet te dicht bij de dieren te komen. “De veiligheidsafstand moet minimaal 20 meter zijn en de dieren mogen in geen geval gevoerd of geaaid worden”, zegt Regina Hrbek, hoofd van de afdeling natuur, milieubescherming en huttenbeheer bij Naturfreunde Österreich.

Terughoudendheid vereist!

Bij het wandelen over bergweiden is het goed om altijd op de gemarkeerde paden te blijven en niet direct door de kudde te wandelen. Dit geldt al helemaal als je een kudde kalveren tegenkomt. “Het moederinstinct van de koeien is sterk en ze zouden hun jongen onmiddellijk verdedigen”, zegt Regina Hrbek. Jonge dieren zijn vaak nieuwsgierig en komen op mensen af. De kalveren mogen onder geen enkele omstandigheid worden geaaid of gevoerd, maar moeten rustig en langzaam worden gepasseerd.

Blijf op de gemarkeerde paden

Wees voorzichtig met honden

Hoe groot of klein ook, honden worden door grazende dieren als een gevaar gezien. Als je met honden reist, moet je idealiter een alternatieve route zoeken of gebieden met grazende dieren vermijden. “Moet je er toch langs, dan is het belangrijk om honden altijd aangelijnd te houden, tenzij er dreigend gedrag wordt vertoond. Laat de hond dan direct los”, zegt Regina Hrbek. “Hij is het beste in het ontwijken en wegrennen.” Belangrijk: Ga nooit voor je hond staan om hem te beschermen. Tegen een volwassen koe, een stier of zelfs een paard heb je geen enkele kans en breng je jezelf alleen maar in gevaar.

Herken dreigend gedrag

Een dreigende koe kun je herkennen aan het feit dat hij zijn blik op de bron van het gevaar richt, zijn kop laat zakken, zijn hoorns of voorhoofd presenteert en dichterbij komt. Schapen en rammen stampen met hun voorpoten, geiten heffen hun kop op en laten hun hoorns zien.

Als een dier op je afkomt, moet je langzaam weglopen, zonder je rug te keren, en in geen geval wegrennen. Koeien kunnen meestal worden geïntimideerd door luid en zelfverzekerd te schreeuwen. Als je een (wandel)stok bij je hebt, kun je deze ook optillen en de koe wegjagen. Let op, dit laatste is juist weer niet handig bij schaapshonden. Lees hoe je met schaapshonden moet omgaan hier.

Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reacties

a month ago

Zelfde regels als voor koeien die opde dijk grazen toepassen . Toch ?

Reageren