Wandelen per bus: 7 hiketips in het Bregenzerwald

Edo
Beeld: Lucas Tiefenthaler/Bregenzerwald Tourismus

Wandelen is een geliefde activiteit tijdens een bergvakantie en het liefst ga je direct vanuit je vakantieaccommodatie op pad. Maar dit kan helaas niet altijd. Sommige interesante wandelingen liggen net iets te ver verwijderd voor de benenwagen. Gelukkig biedt het Oostenrijkse Bregenzerwald diverse wandeltochten die worden bijgestaan door een buslijn zodat je de auto gewoon voor de deur kan laten staan. Beter voor je portemonnee en het milieu! We tippen je zeven toptochten gerangschikt op de lengte van de wandeling.

Gratis busvervoer met gastenkaart

Het Bregenzerwald herbergt talloze leuke tochtjes voor wandelliefhebbers. Als de route van je keuze iets verder weg ligt, kun je een comfortabele bus nemen naar het startpunt en na de wandeling weer terug naar je vakantieoord. En dit kost je helemaal niets, want wie van mei tot oktober drie of meer nachten in deze regio op vakantie is, kan dankzij de Bregenzerwald & Großes Walsertal-Gastenkaart gratis gebruikmaken van de bussen. De gastenkaart is ook geldig voor ritjes met de bergtrein en bezoekjes aan het buitenzwembad.

Beeld: Alex Kaiser/Bregenzerwald Tourismus

1. Hochälpele: Door het alpengebied naar het uitzicht op het Bodenmeer

De bijna 1.500 meter hoge Hochälpelekopf is een van de bijzonder mooie uitzichtpunten in het centrale Bregenzerwald. De wandeling biedt een indrukwekkend uitzicht op het Bregenzerwald, de Rijnvallei en het Bodenmeer. Je kunt onderweg stoppen voor een verfrissing bij de Meierei Bödele.

  • Wandeltijd: 2,5 uur, 380 meter stijgen en dalen
  • Busroute 870 brengt je naar de bushalte Schwarzenberg Bödele, het begin- en eindpunt van de wandeling.
Beeld: Michael Meusburger/Bregenzerwald Tourismus

2. Sünser Spitze: Naar het meer en omhoog naar de top

Deze middelzware wandeling begint bij de Portlaalpe op een hoogte van ca. 1.700 meter. Van daaruit gaat het naar de Sünser Alpe, de kleine Sünser See en de top van de Sünser Spitze. De terugweg gaat via het Sünser Joch. Vanaf hier is het ofwel bergafwaarts naar Damüls of via de Portlahorn terug naar het startpunt.

  • Wandeltijd: ca. 3 uur, 515 meter stijgen en dalen
  • De bus 851 brengt je naar de halte Damüls Uga-Lift. Daarvandaan rijdt van maandag tot vrijdag de wandelbus naar de Furkajoch.
Beeld: Nadine Lerho/Bregenzerwald Tourismus

3. Renkknie: Op de “Sausteig” naar het panoramische uitzicht

Vanaf Sibratsgfäll volgt de route de “Sausteig” naar de Renkknie. Op de bosvrije top op een hoogte van 1.409 meter kunnen wandelaars genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over het natuurpark Nagelfluhkette. Terugkeer langs de bergkam naar de Hochriesalpe, de Hocheggalpe berghut en uiteindelijk naar het startpunt.

  • Wandeltijd: ca. 3 uur, 520 meter bergop en bergaf
  • Busroute 860 brengt je naar de bushalte Sibratsgfäll Waldrast, het begin- en eindpunt van de wandeling.
Beeld: Teresa Meusburger/Bregenzerwald Tourismus

4. Kanisfluh: Naar de Alpen en steenbokken

Tussen Mellau, Schnepfau en Au rijst de beroemdste berg van het Bregenzerwald omhoog: de 2.044 meter hoge Kanisfluh, rotsachtig in het noorden, grasachtig in het zuiden. Een middelzware tocht leidt van Mellau naar de top. Neem de Mellaubahn kabelbaan naar het bergstation Roßstelle en volg het wandelpad via de Kanisalpe omhoog naar de Kanisfluh. Op de top kunnen wandelaars genieten van een panoramisch uitzicht tot aan het Bodenmeer en met een beetje geluk steenbokken zien. De route voert terug via de prachtig gelegen Wurzachalpe. De Wurzachalpe, de Kanisalpe en het Simma restaurant zijn geweldige plekken om te stoppen voor een verfrissing.

  • Wandeltijd: 3:45 uur, 680 meter bergop en evenveel bergaf.
  • Busroute 832 brengt je naar de halte van de Mellau Bergbahn, het begin- en eindpunt van de wandeling. Je kunt ook de bus 840 of 850 nemen naar de bushalte Mellau centrum. Vanaf daar is het tien minuten lopen naar de Mellau Bergbahn.
Beeld: Michael Meusburger/Bregenzerwald Tourismus

5. Winterstaude: Over weiden en de Hasenstrick

De panoramatocht naar de 1.877 meter hoge Winterstaude begint bij het bergstation Baumgarten, bereikbaar met de kabelbaan vanuit Bezau. Kort voor de top van de Winterstaude moet je de “Hasenstrick” bedwingen. Het smalle pad vereist vaste tred. Het pad loopt ontspannen via Alpen terug naar het middenstation Baumgarten, vanwaar wandelaars te voet of met de kabelbaan kunnen terugkeren naar Bezau. Het panoramarestaurant Baumgarten, de Wildmoosalpe en de almhut Greußings Wildmoos zijn ideale pleisterplaatsen.

  • Wandeltijd: 3:45 uur, 330 meter bergop, 760 meter bergaf.
  • Buslijn 832 brengt je naar de kabelbaanhalte Bezau, het begin- en eindpunt van de wandeling. Je kunt ook bus 840 nemen naar de halte Bezau Dorfplatz. Vanaf daar is het 20 minuten lopen naar de Bezau kabelbaan.
Beeld: Oostenrijk TV/Bregenzerwald Tourismus

6. Toblermann: Over de Alpen naar de top

Vanaf de 2.010 meter hoge Toblermann, die oprijst in de buurt van Schoppernau, opent zich een prachtig uitzicht. Het pad voert omhoog langs berghutten en almhutten. Het laatste stuk naar de top is enigszins onbeschut en vereist concentratie. Via de alpenweiden van de Hochalpe en Gräsalp keer je terug naar het beginpunt.

  • Wandeltijd: ca. 5 uur, 1.110 meter stijgen en dalen
  • Busroute 852 brengt je naar de bushalte Schoppernau Schalzbach, het begin- en eindpunt van de wandeling.
Beeld: Alex Kaiser/Bregenzerwald Tourismus

7. Hochkünzelspitze: Hoog omhoog

Een landschappelijk indrukwekkende tocht leidt fitte wandelaars van Schröcken over de Schadonapas naar de 2.397 meter hoge Hochkünzelspitze. Het is een van de hoogste en opvallendste bergen in het Bregenzerwald. Vanaf de beheerde Biberacherhütte, waar je ook kunt overnachten, gaat het pad zigzaggend naar de top.

  • Wandeltijd: 6 uur, 1300 meter bergop en evenveel bergaf.
  • Busroute 852 brengt je naar de bushalte Schröcken Landsteg, het begin- en eindpunt van de wandeling.

Meer tochten en kaarten vind je op de website van Bregenzerwald, evenals informatie over busverbindingen.

Gerelateerde artikelen

Henriop 03 June 2024
5 leuke klettersteigs in Tirol voor beginners en lichtgevorderden
Hugoop 21 April 2024
De 10 mooiste Europese bergregio's buiten de Alpen
Hugoop 25 March 2024
De top-10 plekken in Nederland, België en West-Duitsland om aan je berggevoel te werken
Edo
komt in de winter met mach 10 de bergflanken omlaag maar in de zomer neemt hij zijn tijd, bijvoorbeeld met een wandeling of e-biketocht.

Reageren