De bergen zijn even mooie als (bij vlagen) verraderlijke plekken. Een bergwandeling is dan ook niet iets wat je onvoorbereid zou moeten ondernemen. Want ga maar na; de meeste dingen die de bergen zo majestueus en aantrekkelijk maken, zijn ook de redenen die het onherbergzaam en gevaarlijk maken. Het is ver van de bewoonde wereld in de vrije natuur, je kunt er wilde dieren tegenkomen en je komt op grotere hoogtes dan je gewoon bent. Daarom geven we je in dit blog de meest voorkomende risico’s én de manieren waarop je daar het beste mee kunt omgaan!
Zomaar uit het niets kilometers omhoog (én omlaag) lopen is niet iets wat je zomaar doet. Ook als je gewend bent om lange wandelingen te maken, dan nog vergt bergop en -af lopen iets anders van je lichaam. Zorg er dan ook voor dat je in goede conditie bent en bereid bent om te gaan wandelen in ruig terrein. Paden zijn namelijk niet altijd even netjes aangelegd; je bent niet voor niets in de vrije natuur! Bouw je uithoudingsvermogen op en oefen met het dragen van een rugzak met het nodige gewicht. Ook bedoelen Alpenbewoners wat anders met een pittige of stevige wandeling dan dat wij laaglanders dat doen. Kijk daarom ook goed op de kaarten, pittige tochten worden vaak anders aangegeven (meestal stippels of strepen).
Wil je weten hoe je fit aan je wandelvakantie in de bergen begint? Lees dan hier onze tips om je wandelconditie op te bouwen!
Het onherbergzame van het Alpenland vergt ook iets anders van je kleding, schoeisel en rugzak. Zorg daarom voor wandelschoenen die geschikt zijn voor bergterrein, kleding in lagen om je aan te passen aan veranderende weersomstandigheden, een rugzak met voldoende water, snacks, een kaart, een kompas, een zaklamp, een EHBO-kit en een mobiele telefoon voor noodgevallen.
Rogier schreef eerder al een blog over alles wat je in je rugzak wilt hebben tijdens een bergwandeling. Ben je daarnaast nog op zoek naar nieuwe wandelschoenen? Hier vind je alles wat je wilt weten over het uitzoeken van de beste bergschoen!
En die voorbereiding bestaat uit meerdere aspecten:
Blijf altijd op de gemarkeerde paden en volg de aanwijzingen. Ga niet buiten je ervaringsniveau en neem geen onnodige risico’s. Wees voorzichtig bij het oversteken van beekjes of het beklimmen van rotsachtige hellingen. Houd rekening met je eigen grenzen en wees bereid om om te keren als de omstandigheden te gevaarlijk worden. Zo zorg je ervoor dat je jezelf niet blesseert onderweg. Want een verstuikte enkel op 1.500 meter hoogte is echt een probleem van een andere orde dan als je ergens in de polder bent. En neem dus ook een EHBO-kit mee!
Als je in hooggebergte wandelt, moet je bewust zijn van de symptomen van hoogteziekte. Dit kan onder andere hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid omvatten. Neem de tijd om te acclimatiseren en drink voldoende water. Een ander aandachtspunt is hoogtevrees. Misschien ben je er al van bewust dat je dit hebt, misschien kom je er onderweg achter. Maar blijf altijd rustig onderweg of bereid je op voorhand goed voor.
Heb je hoogtevrees, maar wil je je daar niet door laten weerhouden? Lees dan hier onze tips voor bergwandelaars met hoogtevrees.
Vaak zal dit niet voorkomen, maar het is toch goed om hier bewust mee om te gaan. Wilde dieren blijven meestal bij mensen uit de buurt, zeker als je een beetje lawaai maakt (praten met je wandelpartner, of een liedje zingen als je alleen bent valt daar bijvoorbeeld ook al onder). Kom je local wildlife tegen, blijf dan vooral rustig. Ga niet schreeuwen, maak jezelf zo groot mogelijk en loop achterwaarts weg.
Maar ook niet-wilde dieren, zoals schapenhonden, kunnen een risico vormen. Daarom schreef Rogier deze blog over hoe je het beste met schapenhonden om kunt gaan.